De wervelkolom 

 

 ~ Hemivertebrae 

Hemivertebrae zijn botten van de ruggengraat die abnormaal gevormd zijn. Door hun abnormale vorm hebben deze botten de neiging om niet correct uit te lijnen met hun naburige botten in de wervelkolom. Dit kan leiden tot instabiliteit en vervorming van de wervelkolom en veroorzaakt abnormale druk op het ruggenmerg, waardoor zenuwen bekneld kunnen raken en honden rugpijn krijgen, moeilijk lopen en overeind kunnen komen en kan ook verlies van achterpoot functie en incontinentie veroorzaken (onvermogen om urine of stoelgang te controleren). Door deze aandoening kan er ook een abnormale kromming van de wervelkolom ontstaan. Een gezonde rug lengte kan het risico van misvorming van de wervels aanzienlijk verminderen.  De aandoening gaat vaak gepaard met een gekrulde staart.

 

LET OP: De perfecte wervelkolom bij de Bulldog bestaan bijna niet,  gezien de bouw van de Bulldog !!!

Bij deze foto van Guinta zie je dat er tussen elke wervel voldoende plaats is en dat alle wervels gelijk van vorm zijn.

Bij deze foto van Denise zie je dat er bij 3 wervels een kleine afwijking is, wat niet slecht is voor een bulldog

 

 ~ Spondylose

Spondylose is een aandoening van de gewrichten van de wervelkolom. Het ontstaat door instabiliteit tussen de wervels en slijtage van de tussenwervelschijven. Spondylose is een aandoening die voornamelijk bij honden op leeftijd voorkomt. Bij sommige rassen komt spondylose echter ook voor op jonge leeftijd. 
Tussen alle rugwervels zit een tussenwervelschijf, dit is een soort stootkussentje van kraakbeen. Deze tussenwervelschijf zorgt ervoor dat de wervels niet hard tegen elkaar kunnen botsen. Wanneer de tussenwervelschijf gaat slijten of minder flexibel wordt, gaat het lichaam dit proberen te compenseren met bot woekeringen. Dit is echter nooit zo flexibel als het kraakbeen van de tussenwervelschijf. We zien aan de onderzijde van de wervels haakvormige bot nieuwvormingen. In een later stadium kunnen de haken zo groot worden dat ze contact met elkaar maken en de wervels aan elkaar vastgroeien. Bewegen wordt hierdoor lastig en pijnlijk. Spondylose is een aandoening die zich bij bijna alle dieren in de loop van hun leven ontwikkelt. Het komt over de gehele wervelkolom voor, maar bij de hond voornamelijk in het lendengebied.

 Spondylose kan niet genezen worden maar kan wel ondersteunend behandeld worden door bijvoorbeeld  fysiotherapie. Op die manier kan de pijn al aanzienlijk verminderd worden. Daarnaast kunnen er voedingssupplementen en eventueel pijnstillers gegeven worden.