Degeneratieve Myelopathy 

~ Wat is Degeneratieve Myelopathie?

Degeneratieve Myelopathie is een progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg. Deze is enigszins vergelijkbaar met ALS bij mensen. Door een defect gen raken de beschermlagen (myelineschedes) van de zenuwen (die de spieren aansturen) in het ruggenmerg beschadigd. In het laatste stadium van de ziekte zijn deze lagen helemaal verdwenen. Recent onderzoek wijst trouwens op een mogelijke ontsteking van de zenuwen of een combinatie van afsterven van de zenuwbaan en infectie van de zenuwen.

De ziekte heeft een verraderlijk begin, de achterhand wordt steeds slapper, en vangt meestal aan tussen de leeftijd van 6 en 10 jaar. Vanaf de eerste tekenen tot het einde is het verloop meestal tussen de 6 en 18 maanden (kan ook minder snel verlopen).

~ Symptomen

- Verlamming van de achterhand

- Coördinatieverlies in de achterhand, valt snel om

- Hond loopt waggelend, struikelt sneller en sleept met de achterpoten

    (vaak eerst één  poot, later allebei)

- Slijten nagels (door het slepen met de achterpoten)

- Incontinentie

- Controle verlies over de ontlasting

- In een later stadium worden de hersenschors en vitale organen aangetast

- De hond heeft geen pijn.

~ Diagnose

De ziekte kan alleen worden vastgesteld door middel van eliminatie. Bij onderzoek wordt er eerst gekeken naar andere mogelijke oorzaken (zoals hernia, spondylose, tumor, cyste, infecties), vaak wordt er dan een MRI, CT of EMG gemaakt.
Wanneer andere aandoeningen uitgesloten zijn, wordt de diagnose DM gesteld. Een echt definitieve diagnose kan pas worden gegeven door middel van autopsie. Er zijn dan duidelijke degeneratieve veranderingen in het ruggenmerg te zien die kenmerkend zijn voor DM en niet typisch voor een aantal andere ziekten met betrekking tot het ruggenmerg.

~ Onderzoek naar het gen

In juli 2008 is aan de Universiteit van Missouri in de Verenigde Staten het gen geïdentificeerd welke een groot risicofactor is voor het ontwikkelen van Degeneratieve Myelopathie. Een hond kan nu dus getest worden op deze afwijking. Een eigenaar of fokker kan zo te weten komen of zijn hond tot de risicogroep behoort (hoeft niet altijd tot DM te leiden), drager van de ziekte is of vrij is van het DM-gen.

~ Behandeling

Er is op dit moment geen behandeling mogelijk
Degeneratieve Myelopathie is een progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg vergelijkbaar met MS/ALS bij mensen. De ziekte vangt meestal aan tussen de leeftijd van 6 en 10 jaar. Vanaf de eerste tekenen van de aandoening tot het einde is het verloop meestal tussen de 6 en 18 maanden.