De ogen 

 

De ogen worden gecontroleerd op erfelijke aandoeningen zoals:

 

 

 

 ~ erfelijke cataract 

Erfelijke cataract wordt regelmatig beschreven als ‘Grijze Ster’. Dit is een algemeen voorkomende vorm van blindheid bij de hond. Symptomen kunnen al op jonge leeftijd ontstaan. Tijdens het leven verergeren de symptomen totdat blindheid volgt. De enige oplossing om het zicht te herstellen bestaat uit een operatie. 

 

Er is een DNA test beschikbaar om te zien of het dier "vrij" is, "drager" is  of  " lijder" is van deze aandoening.

 

~ entropion 

Entropion is het naar binnen krullen van de ooglidrand of een deel ervan.  Daardoor is er constante irritatie van het oog met extra traanproductie

 

 

 ~ ectropion

Bij ectropion zijn de onderste oogleden te groot waarbij de binnenkant van de oogleden zichtbaar is.

 

 

 ~ cherry eye

cherry eye ontstaat door een vergroting van de klier van het derde ooglid. Deze klier zorgt voor een deel van de traanproductie van het oog. Door de vergroting zal het derde ooglid uitpuilen en een roze bultje wordt zichtbaar ter hoogte van de binnenste ooghoek van de hond.

 

 ~ distichiasis

Bij distichasis groeien extra haren  op de ooglidrand van de hond. Het kan er één zijn, maar het kunnen er ook meerdere zijn. Vaak zijn deze haartjes dunner en doorzichtig. 

 ~  Progressieve Retinale Atrofie ( PRA)

PRA is een netvliesafwijking die bij veel rassen voorkomt en tot blindheid leidt. De blindheid ontwikkelt zich sneller of langzamer afhankelijk van de mutatie. Het begint meestal met slecht zien in het donker (nachtblindheid) en leidt uiteindelijk na enkele jaren tot volledige blindheid. Er bestaat geen behandeling voor PRA.

 

Er is een DNA test beschikbaar om te zien of het dier "vrij" is, "drager" is  of  " lijder" is van deze aandoening.

normale retina

retina met retina atrofie