De oren
~ gehoorgang
De gehoorgang wordt gecontroleerd of die ruim genoeg is en of een infectie aanwezig is.
Deze kunnen veroorzaakt worden door:
- Zuurstofgebrek
Wanneer er een teveel oorsmeer wordt aangemaakt, kunnen de bacteriën van de normale bacterieflora verstikt raken. Controleer en reinig dan ook regelmatig de gehoorgang van u hond
Reinig de oren van je hond wekelijks. Enerzijds hou je zijn oren vrij van vuil en opgehoopt oorsmeer. Anderzijds krijg je een idee hoe gezond de oren eruitzien. Zo spoor je bovendien problemen sneller op.
Vraag je dierenarts om je een reinigingsproduct aan te bevelen. Naast deze oor reiniger heb je ook watjes en een doek nodig. Verder is een helper met koekjes handig.
Was je handen voor en na het reinigen. Spuit voorzichtig een kleine hoeveelheid product in het oor kanaal. Duw de tube wel niet te ver in het oor kanaal. Zo kan je de oren beschadigen. Dat geldt trouwens ook voor wattenstaafjes.
Masseer vervolgens de oor basis om de vloeistof te verdelen. Vaak schudt de hond daarna met zijn hoofd. zo schud hij het vuil uit zijn oorgang. Met een watje haal je nu het resterend oorsmeer aan de binnenkant van het oor weg. In de plooien van het oor gebruik je een wattenstaafje. De oorschelp reinig je met een doordrenkte doek of watjes.
- Vies water
Wanneer de hond gaat zwemmen / ravotten in verontreinigd water, kan een hond een oorontsteking oplopen.
- Allergie
Door allergie kan het milieu van de huid in het oor veranderen, het evenwicht van de bacteriën en gisten worden verstoord. Bij allergie kan de huid van het hele lichaam zijn aangedaan, dus ook in de oren.
- Oormijt
De oormijt leeft in de uitwendige gehoorgang van schilfers en oorsmeer. Het kan veel jeuk en irritatie veroorzaken.
vaak hebben honden met oormijten zwart oorsmeer en ruiken de oren
- Atopie (allergie)
De hond krijgt jeuk en pijn in het oor, gaat met zijn kop schudden, kan zijn kop scheef houden en hij zal er steeds aan krabben. Door het krabben kan er in de oorschelp een bloedvaatje knappen. Er kan een bobbeltje onder de huid van het oor ontstaan hierdoor.
- Poliepen en tumoren
Hoewel deze oorklachten niet zo vaak voorkomen, worden ze soms wel gezien bij ooraandoeningen van de hond. Vaak zijn ze goedaardig, maar moeten ze wel worden verwijderd omdat het anders tot een chronische oorontsteking kan leiden. In sommige gevallen zijn de bultjes geen tumoren of poliepen, maar wratjes. Ze komen dan vooral voor op de oorschelp.
- Vreemde voorwerpen
Wat nog wel eens voorkomt, is dat er een grasaar in het oor vast komt te zitten. Dit kan leiden tot irritaties en tot een hardnekkige oorontsteking. De hond gaat steeds flink schudden met zijn kop en heeft pijn. De ontsteking kan van het uitwendige oor in het middenoor uitbreiden. Het trommelvlies kan kapot gaan omdat de grasaar er doorheen prikt. Controleer je hond dan ook regelmatig hierop.